Het afgelopen jobrapport toont dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd sterk is. Maar Bank of America voorspelt dat hier verandering in gaat komen tijdens het eerste kwartaal volgend jaar. Hun analisten verwachten dat er tijdens dat kwartaal elke maand 175.000 jobs verloren zullen gaan. Een schril contrast met het afgelopen jobrapport.

In september werden er 263.000 nieuwe jobs gecreëerd, dat is beter dan de 250.000 die analisten hadden voorspeld. Maar zo een vaart zal het niet blijven lopen volgens Bank of America. Ze voorspellen dat tijdens Q4 de helft minder banen zullen worden gecreëerd en dat er zelfs banen verloren zullen gaan tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar.

Michael Gapen, hoofdeconoom bij Bank of America, zei dat een recessie in de Verenigde Staten van Amerika wellicht zal toeslaan tijdens de eerste jaarhelft van 2023. Nog erger, hij verwacht dat de zogezegde ‘landing’ harder zal zijn dan velen denken.

We are looking for a recession to begin in the first half of next year. The premise is a harder landing rather than a softer one.

Vooruitzichten

Gezien de kracht van de arbeidsmarkt en de torenhoge inflatie, is de Fed de rentes agressief aan het verhogen om de prijsniveaus onder controle te krijgen. De centrale bank verhoogde vorige maand de rentes met 75 basispunten, wat de derde dergelijke verhoging op rij is.

Een verslechterende arbeidsmarkt en een tragere economie zullen niet gunstig zijn voor aandelen vermits bedrijfsresultaten zullen gaan teleurstellen. Strateeg Savita Subramanian verwacht niet dat er een bodem gevormd zal worden tijdens de komende 12 maanden. Met andere woorden, aandelen zullen gaan blijven zakken tot nieuwe dieptepunten.

Bronnen: Jing Pan – Yahoo Finance

Foto: Got Credit – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>