Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, heeft gezegd dat beleggers en investeerders zich moeten voorbereiden op nog meer onaangename verrassingen op de financiële markten nadat de Britse pensioenen bijna zijn geïmplodeerd. Dimon zegt uit ervaring te spreken en heeft nog zulke momenten meegemaakt in zijn carrière.

Het is spannend geweest op de Britse financiële markten de afgelopen weken. Een crash van de staatsobligaties deed bijna honderden pensioenfondsen in elkaar stuiken. De ophef dwong de Bank of England om tussen te komen en acties te ondernemen om de markten te stutten.

JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon was verbaast om te zien hoeveel hefboomwerking er was in sommige pensioenplannen. Zijn ervaring leert hem dat, als er zulke dingen spelen op de markten, er nog verrassingen zullen opdoemen die de markten door elkaar kunnen schudden.

I was surprised to see how much leverage there was in some of those pension plans. My experience in life has been when you have things like what we’re going through today, there are going to be other surprises.

Risico’s

De campagne van de Federal Reserve om de inflatie in de USA af te koelen, is over de hele wereld gevoeld. De stijgende Amerikaanse dollar heeft buitenlandse valuta’s en staatsschulden naar beneden gedrukt en de strijd van andere landen met de inflatie gecompliceerd met als gevolg dat ‘leverages’ op onverwachte plaatsen in acties zijn beginnen schieten.

Someone is going to be off-sides. We don’t see anything that looks systemic, but there is leverage in certain credit portfolios, there’s leverage in certain companies, so you’re probably going to see some of that.

Dimon voegde er aan toe dat het bankensysteem enorm is verbeterd sinds de financiële crisis in 2008. Maar zolang de centrale banken, vooral in de Verenigde Staten van Amerika, de rentes blijven verhogen, neemt het risico op de markten fors toe. Er kunnen nog altijd zaken gebeuren die een kettingsreactie veroorzaken en stabilteit op de markten kunnen aantasten.

Bronnen: Hugh Son – CNBC

Foto: Pxhere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>