De Amerikaanse economie is 2021 niet zo denderend gestart. Het job rapport was teleurstellend vermits er meer jobs verloren zijn gegaan dan men had voorspeld. Vooral sectoren die hard worden getroffen door de coronapandemie, hebben veel jobs moeten inleveren. Het wordt des te belangrijker dat de Biden-administratie voldoende gaat stimuleren. Marktkenners verwachten dat dit gaat gebeuren en zien de Amerikaanse economie op korte termijn sterk herstellen.

Hoewel de aandelenmarkten het beursjaar 2021 sterk zijn gestart, kunnen we niet hetzelfde zeggen over de Amerikaanse economie. Het aantal jobs dat verloren is gegaan door de coronapandemie is sterk gestegen. De Biden-administratie gaat zijn handen vol hebben om de Amerikaanse economie te stutten aan de hand van stimuluspakketten.

The Biden administration will be judged by what they do to support the economy in the first two weeks rather than the traditional measure of the first 100 days.

Er is echter een positieve kant aan het verhaal, sectoren die minder gevoelig zijn aan COVID-19 zijn wel blijven groeien. Ellen Zentner, econoom bij Morgan Stanley, benadrukt dat deze sterke sectoren ervoor hebben gezorgd dat het aantal verloren jobs ‘beperkt’ is gebleven.

If it weren’t for strong gains in other industries, the employment report would have been even weaker. But those large declines in COVID-sensitive sectors, many of which may be temporary, were offset by quite strong gains elsewhere, with retail, manufacturing, construction, professional & business services, and health care jobs, among others, all growing quite robustly in December.

Robuuste economie

Onderliggend is de Amerikaanse economie nog best robuust gezien de omstandigheden. Daarenboven is de Amerikaanse Senaat in handen van de Democraten met een meerderheid van één zetel. En dat is positief want de Democraten zijn een grote voorstander om de Amerikaanse economie nog meer te stimuleren en hogere cheques uit te schrijven.

Door de ‘blue sweep’ in Georgia, en dus de Democratische meerderheid in de Senaat, hebben economen hun vooruitzichten voor de Amerikaanse economie opgekrikt. Sommige economen verwachten zelfs dat de Federal Reserve nog langer een soepel rentebeleid zal aanhouden. Eén ding is duidelijk, economen verwachten dat de Amerikaanse economie dit jaar sterk gaat herstellen dankzij voldoende stimulus.

Bronnen: Yahoo Finance

Foto: QuoteInspector

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>