De Amerikaanse president Donald Trump liet afgelopen zondag via een Tweet weten dat de importtarieven op diverse Chinese producten verhoogd zullen worden van 10 naar 25 procent. Het heeft er dus alle schijn van dat de Amerikanen het maar niet eens worden met de Chinezen. En de handelsoorlog kan ook nadelige gevolgen gaan hebben voor de Amerikaanse economie. En indirect dus voor Trump.

Lang leek het er op dat de Amerikanen dicht bij een handelsdeal waren met de Chinezen. Afgelopen weekend trok Trump zich echter verrassend genoeg terug uit de onderhandelingen. Volgens ingewijden wilden de Chinezen niet voldoen aan de eisen van Trump. Hiervoor moesten ze onder andere hun huidige wet- en regelgeving aanpassen. En dat ging de Chinezen net iets te ver.

Moet Trump vrezen voor een afzwakkende Amerikaanse groei?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de handelsoorlog met name grote economische gevolgen heeft voor de Chinese economie. Mede daarom werden de Chinese aandelenmarkten tijdens de afgelopen handelsdagen ook harder afgestraft dan de Amerikaanse aandelenmarkten. Toch heeft ook Trump zeker wat te verliezen.

Zo is op de bovenstaande illustratie, afkomstig van The Wall Street Journal en Oxford Economics, te zien dat de verhoging van de importtarieven kan gaan leiden tot een afzwakkende groei van de Amerikaanse economie met -0,3%.

Voor Trump kan een afzwakkende groei van de Amerikaanse economie een groot probleem zijn. Volgend jaar staan immers de Amerikaanse verkiezingen op het programma en Trump wil er alles aan doen om een economische malaise voor die tijd te voorkomen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>