Ruim tien jaar na de financiële crisis is Europa zo goed als herstelt. Alleen nog niet volledig. Zo zijn er verschillende regio’s in Europa die nog steeds niet bovenop de crisis zijn gekomen. Dat blijkt uit een rapport van ING, uitgevoerd door Bert Colijn en Joanna Konings, beiden senior econoom bij de bank.

De regio’s die nog niet herstelt zijn, markeren in een structurele staat van stagnatie. De werkloosheid is in deze regio’s bijvoorbeeld niet boven het niveau van voor de crisis. Dat komt volgens het rapport doordat er onder andere niet genoeg is geïnvesteerd in digitale infrastructuur.

19 van de 20 economisch slechtst presterende regio’s komen uit Portugal, Italië en Spanje. De slechtst presterende regio is Severozapaden uit Bulgarije. Daarna komt de Centro-regio uit Portugal, gevolgd door de Italiaanse regio’s Calabrië, Molise en Puglia.

Betere internetconnectie = economische groei

Volgens de economen is de economische stagnatie een gevolg van verschillende factoren. Factoren die onafhankelijk zijn van de economische cyclus. Namelijk een gebrek aan digitale infrastructuur en een gebrek aan innovatie (R&D).

Zo vonden de economen dat regio’s met de beste internetconnecties een hogere banengroei creëerden over de afgelopen tien jaar. Investeringen in internetverbindingen zorgen dus voor een hogere economische groei volgens het rapport.

Grote delen van Bulgarije, Roemenië, Portugal en Italië liggen achter op het gebied van digitale infrastructuur en blijven daarom in een structurele stagnatie, zo stellen de economen.

Regio’s met de grootste banengroei

Volgens de economen zijn er ook regio’s waar de economie enorm is aangetrokken over de afgelopen tien jaar. De top vijf best presterende regio’s qua werkgelegenheid in Europa zijn volgens het rapport: Brussel, Luxemburg, Braunschweig (in Noord-Centraal Duitsland), Hovedstaden (hoofdstad van Denemarken) en Stuttgart.

Bron: CNBC

Foto: iStock