De economie in de Verenigde Staten van Amerika is sneller en beter aan het herstellen dan de Europese economie. Het grootschalige stimuluspakket is één van de redenen waarom de Amerikanen sneller aan het herstellen zijn. Maar volgens een econoom heeft Europa ook een institutioneel probleem waardoor het economische herstel wat trager loopt.

Verschillende economen zijn het erover eens, de economie in de USA is sneller aan het herstellen van de pandemie dan de Europese economie. De belangrijkste reden waarom dit zo is, heeft te maken met het stimuluspakket van 1,9 biljoen dollar. Een andere reden, volgens econoom Silvia Dall’Angelo, heeft te maken met het institutionele probleem in Europa.

In Europa is er evenzeer overeenkomen om de economie te ondersteunen aan de hand van een stimuluspakket, goed voor 750 miljard euro. Maar het probleem is dat deze fondsen nog niet zijn verdeeld over de verschillende lidstaten, vandaar het institutionele probleem. Er zijn nog tal van goedkeuringen nodig voordat de Europese Commissie actie kan ondernemen.

Daarenboven heeft Europa meer schade geleden door COVID-19 dan de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie kromp vorig jaar met 3,5 procent terwijl de Europese economie dubbel zo hard kromp. Een ander groot contrast is de efficiëntie van de vaccinaties. In de USA verloopt dit veel sneller dan in Europa, waar er nog altijd problemen zijn omtrent AstraZeneca.

Pent-up demand

Een andere factor die bijdraagt aan het snellere herstel in de USA, is dat Amerikanen vorig jaar meer hebben kunnen sparen. Geld dat opzij werd gezet, klaar voor gebruik om de ‘pent-up demand’ in te vullen. Ook hier loopt de eurozone wat achter op de Verenigde Staten.

The safe re-opening of the economy is therefore a precondition to unlock pent-up demand and a potential unwinding of precautionary savings. In this respect, the U.S. is in a much stronger position than the euro zone.

Kortom, de Verenigde Staten van Amerika staat er iets beter voor dan Europa. Volgens het Internationale Monetaire Fonds is de groeiprognose voor de USA 6,4 procent terwijl de groeiprognose voor de Europese economie ‘slechts’ 3,7 procent is.

Bronnen: CNBC

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>