De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal opnieuw gekrompen, aldus het Bureau of Economic Analysis. Het bruto binnenlands product daalde van april tot en met juni met 0,9% op jaarbasis. Deze daling is een belangrijke economische drempel voor de meest gebruikte, zij het officieuze, definitie van een recessie: 2 opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei.

Deze eerste raming betekent een scherpe daling ten opzichte van de groei van 6,7% die de economie in het tweede kwartaal van 2021 doormaakte. Desondanks hamert het Witte Huis erop dat ‘s werelds grootste economie, ondanks het feit dat ze wordt geteisterd door een torenhoge inflatie en een reeks aanbodschokken, fundamenteel gezond blijft.

(Nog) geen echte recessie

De Amerikaanse regering gelooft hiernaast niet dat de economie zich in een recessie bevindt. De regering heeft zelfs de ongebruikelijke stap genomen om een uitleg te publiceren waarin wordt gesteld dat 2 opeenvolgende kwartalen met negatieve groei niet per se een recessie betekenen.

Het Witte Huis publiceerde vorige week een blogbericht waarin staat dat naast het BBP ook gegevens over de arbeidsmarkt, bedrijfs- en persoonlijke uitgaven, productie en inkomens een rol spelen bij de officiële vaststelling van een recessie.

Economen stellen ook dat het mogelijk nog te vroeg is om te spreken van een recessie omdat de gegevens nog herbekeken zullen worden. Aanpassingen zijn immers eerder regel dan uitzondering. Het ministerie van Handel verfijnt herhaaldelijk zijn berekeningen naarmate nieuwe informatie beschikbaar komt.

Soms zijn de verschillen tussen de ramingen aanzienlijk. Uit herzieningen van het bbp in het vierde kwartaal van 2008 bleek bijvoorbeeld dat de economische activiteit in werkelijkheid met -8,4% op jaarbasis was gekelderd. Dit duidde op een veel diepere recessie dan de aanvankelijke raming van -3,8% deed vermoeden.

Op dit moment is de grootste smet op de lens die economen verhindert een duidelijk beeld te krijgen een opeenhoping van voorraden en een overeenkomstige onevenwichtigheid in de gebruikelijke handelsstromen van het land.

Bron: CNN
Foto: iStock