De Amerikaanse economie is goed aan het herstellen van de coronarecessie, maar sommige littekens zullen langer nodig hebben om volledig te herstellen. Veel factoren zijn gunstig voor de komende maanden zoals bv. de ‘pent-up demand’, het aantal besmettingen en hospitalisaties die de goede kant opgaan, de fiscale stimulus en noem maar op.

Het ziet er naar uit dat de Amerikaanse economie bezig is om volledig te herstellen van de coronapandemie. Dat beweert alleszins voorzitter van de Federal Reserve in Richmond Thomas Barkin. Hij ziet namelijk verschillende signalen die gunstig zijn, zoals bv. de stimulus maar ook een grote hoop geld die gezinnen opzij hebben staan omdat ze niets hebben kunnen uitgeven.

I’m hopeful we’re on the brink of completing this recovery. Vaccines are rolling out, case rates and hospitalizations are falling, excess savings and fiscal stimulus should help fund pent-up demand from consumers who’re exhausted by isolation and freed up by vaccines and warmer weather.

De Amerikaanse economie kromp vorig jaar met 3,5 procent, volgens gegevens van de Bureau of Economic Analysis. Voor dit jaar wordt geschat dat de Amerikaanse economie met 6,5 procent zal groeien en volgend jaar met 4 procent. Dat zijn uiteraard mooie vooruitzichten maar daarmee is nog niet alles van de baan.

Arbeidsmarkt en schuldenberg

Zo zijn er de strubbelingen op de arbeidsmarkt. Deze had namelijk een decennium nodig om volledig te herstellen van de financiële crisis. Barkin verwacht problemen op de arbeidsmarkt maar minder ernstig als toen. Hij benadrukt dat de situatie op de arbeidsmarkt goed in de gaten moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat de littekens hier niet langer dan nodig blijven.

Andere littekens kunnen zijn dat de kleinere bedrijven het nog lang moeilijk zullen hebben. De grote jongens hebben de storm goed doorstaan maar het zijn de ‘small businesses’ die de echte rake klappen hebben gekregen. Nog een mogelijk probleem, volgens Baskin, is de schuldenberg die gegroeid is de afgelopen maanden door COVID-19.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>