De Amerikaanse economie werd vorig jaar geconfronteerd met een historische krimp. Als gevolg van het coronavirus kwam een groot deel van de Amerikaanse economie plat te liggen en dit had uiteraard gevolgen voor het Amerikaanse bruto binnenlands product. Inmiddels ziet de situatie er een stuk rooskleuriger uit en de economen van Morgan Stanley verwachten dat dit nog maar de ‘herstelfase’ is.

De economische verwachtingen voor de komende maanden zien er veelbelovend uit. Omdat de meeste landen het coronavirus steeds beter onder controle hebben, kunnen de coronamaatregelen verder worden afgebouwd. Als gevolg daarvan krijgen bedrijven weer de ruimte om volledig te opereren. En uiteraard heeft dat een positief effect op de economische groei.

Amerikaanse economie kan doorschieten naar de expansiefase

Volgens de economen van Morgan Stanley zit de Amerikaanse op dit moment in de zogenoemde ‘herstelfase’. Een dergelijke fase gaat van start op het moment dat de krimp achter de rug ligt. Net na de zomer van 2020 is deze cyclus van start gegaan en op de bovenstaande grafiek is te zien dat nog behoorlijk wat economische schade hersteld moet worden.

Toch kan deze cyclus sneller dan verwacht voorbij zijn. Economen houden er immers rekening mee dat de Amerikaanse economie nog dit jaar de schade van de coronacrisis volledig gaat herstellen. In dat geval kan de Amerikaanse economie vrij snel doorschieten naar de ‘expansiefase’. Het gedroomde V-herstel zou in dat geval waarheid worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>