Er is een verschil tussen gezonde (productiviteitsgestuurde) groei en niet-gezonde groei (excessief door schulden aangedreven). En bij de Amerikaanse economie lijkt nu van het laatste scenario sprake te zijn. Het Amerikaanse overheidstekort neemt immers steeds verder toe. En dat zou juist in deze fase van de economische cyclus niet het geval moeten zijn.
Als we Donald Trump mogen geloven dan was de Amerikaanse economie nog nooit zo sterk. Het is waar dat het Amerikaanse bruto binnenlands product al jarenlang weet te groeien, maar daar wordt ook een flinke prijs voor betaald. Zo steeg de Amerikaanse overheidsschuld onlangs tot boven de grens van 22 biljoen dollar. Afgelopen jaar liet Trump het Amerikaanse begrotingstekort oplopen tot bijna $ 1.000 miljard.
Amerikaanse overheid steekt zich diep in de schulden om groei te financieren
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Jefferies, is te zien dat het Amerikaanse begrotingstekort afgezet tegenover het bruto nationaal product nu 4,6 procent bedraagt. Al enkele jaren is dit percentage aan het oplopen. Met andere woorden stijgt het begrotingstekort harder dan dat het Amerikaanse bruto binnenlands product weet te groeien. Opvallend genoeg is er een duizelingwekkende divergentie ontstaan tussen het Amerikaanse begrotingstekort (afgezet tegenover het Amerikaanse BBP) en het Amerikaanse werkloosheidspercentage.
Volgens diverse economen laat deze grafiek zien dat de huidige groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product min of meer ‘gecreëerd’ wordt. De Amerikaanse overheid steekt zich diep in de schulden om deze groei intact te kunnen houden. En dat is op de lange termijn gemeten nooit gezond te noemen.
Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS