Het jaar 2019 zal hoogstwaarschijnlijk de geschiedenisboeken in gaan als een uitstekend beursjaar. Zo staat de winstteller voor Wall Street nu al op ruim 20%. En historisch gezien verlopen de laatste handelsweken van het jaar ook vaak erg goed. Het heeft er overigens alle schijn van dat de beursrally van de afgelopen maanden voor een groot deel te danken is aan de centrale banken.

Het jaar 2019 is ook het jaar van het gewijzigde monetaire beleid van de centrale banken. Terwijl de centrale banken in het jaar 2018 nog bezig waren met het afbouwen van de gigantische balansposities, is daar dit jaar verandering in gekomen. Vandaag de dag doen de centrale banken er alles aan om de groei (kunstmatig) hoog te houden. En dat gaat uiteraard gepaard met een stijgende balanspositie.

Monetair beleid van de centrale banken heeft een positief effect op de beurzen

En het soepelere monetaire beleid van de centrale banken heeft een positieve uitwerking gehad op de beurskoersen. Dat is overigens ook niet verwonderlijk, want op de bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat er sprake is van een sterk verband tussen de balansposities van de centrale banken en de koers van de S&P 500 index. En aangezien de centrale banken sinds de zomer weer volop bezig zijn met het stimuleren van de economie, is het ook niet vreemd dat de meeste beurzen tijdens de afgelopen weken wisten te stijgen naar nieuwe records.

En aangezien de centrale banken niet van plan lijken te zijn om binnenkort te gaan stoppen met dit soepele monetaire beleid, lijken de beurzen nog enige tijd van deze steun te mogen genieten.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS