De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 2,6% waarmee de economie zich herstelde van 2 negatieve kwartalen en de verwachtingen van analisten overtrof. Maar een snelle blik onder de motorkap van het BBP-cijfer van donderdag onthult een ander verhaal: De huizenmarkt voelt de last van het beleid van de centrale bank en brokkelt af onder het extra gewicht.

De hypotheekrente is deze week opnieuw gestegen en overschrijdt voor het eerst sinds 2002 de 7%. Die hogere tarieven, gevoed door de ongekende renteverhogingscampagne van de Federal Reserve om de stijgende inflatie te temperen, beginnen de huizenmarkt te verstikken. De verkoop van nieuwe woningen daalde in september met 10,9% ten opzichte van augustus en met 17,6% ten opzichte van een jaar geleden.

Uit de analyse van de economische groei in het derde kwartaal per sector blijkt hoezeer de woningbouw onder druk staat. De investeringen in woningen, die een indicatie zijn voor zowel de woningbouw als de verkoop van woningen, zijn tussen juni en september met 26,4% op jaarbasis gekrompen, waardoor ze meer van het bbp afnamen dan sinds 2007.

Neerwaarste spiraal

Economen zeggen vaak dat de vastgoedmarkt de bedrijfscyclus is. De gezondheid van de huizensector is nauw verbonden met de kosten van leningen en dus is het logisch dat het beleid van de Federal Reserve eerder dan andere sectoren de huizenprijzen en -verkopen onder druk zet. Maar de woningbouw is een graadmeter voor de rest van de economie en deze krimp zal onvermijdelijk wegen op de bredere Amerikaanse groei.

Volgens Jim Baird, CIO van Plante Moran Financial Investors, zal de impact in het vierde kwartaal nog duidelijker worden. Huiseigendom is de grootste bron van rijkdom onder Amerikaanse gezinnen. Een krimp betekent dus een reƫel verlies van rijkdom in het hele land.

Bron: CNN
Foto: iStock