Al jarenlang zitten de huizenprijzen in de lift. En de coronacrisis heeft vooralsnog weinig aan deze trend kunnen veranderen. Maandelijks worden de records verder aangescherpt en dat beeld is bijna bij alle Westerse landen zichtbaar. In de VS loopt het inmiddels zo uit de hand dat daar een nieuwe huizenmarktcrash kan gaan ontstaan.

In de meeste landen wisten de huizenprijzen rond 2012-2013 een bodem te bereiken. Vanaf het hoogtepunt uit het jaar 2008 gemeten waren de huizenprijzen aanzienlijk in waarde gedaald. In de meeste Westerse landen duurde het uiteindelijk ruim 10 jaar voordat de oude niveaus uit het jaar 2008 weer terug bereikt werden. Tijdens de afgelopen jaren is de stijging binnen de huizenmarkt zelfs in een hogere versnelling terechtgekomen.

Gaan de huizenprijzen tijdens de komende jaren dalen?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Advisor Perspectives, is te zien dat tijdens de afgelopen jaren er een aanzienlijke divergentie is ontstaan tussen de prijs van een gemiddeld huis in de VS en de huurprijs van een soortgelijk huis. Het verschil tussen beide indicatoren is inmiddels opgelopen tot 35%. Een dergelijk hoog percentage is slechts één keer eerder voorgekomen. Dat was tijdens het jaar 2008 toen de huizenprijzen niet veel later een plafond wisten te bereiken.

Uiteraard hoeft het verleden zich niet te gaan herhalen, maar deze grafiek voorspelt weinig goeds voor de Amerikaanse huizenmarkt. Volgens deze grafiek zal er vroeg of laat een aanzienlijke daling komen bij de huizenprijzen. En dat zal uiteraard overal in de Westerse wereld voelbaar zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>