De handelsdag van gisteren stond niet alleen in het teken van het rentebesluit van de Europese centrale bank. Er verschenen immers ook belangrijke macrocijfers vanuit de Verenigde Staten. De inflatiecijfers maakten duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank actie zal moeten ondernemen om de stijgende prijzen een halt toe te roepen. De huidige inflatiesituatie is immers zorgwekkend te noemen.

Door de oplopende olie- en gasprijs wordt er op dit moment veelal met een beschuldigende vinger dan Rusland gewezen. Volgens diverse politici zorgen de noodgedwongen economische sancties er voor dat de prijzen oplopen. Toch is dit verhaal niet in zijn geheel waarheid. De trend van oplopende prijzen is immers al sinds het einde van de coronacrisis waarneembaar. En de inflatiecijfers van gisteren bevestigden dat.

Amerikaanse inflatie doet denken aan de jaren ‘70

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Willie Delwiche, is het Amerikaanse inflatieplaatje in beeld gebracht. Tijdens de maand februari wist de inflatie op jaarbasis gemeten te stijgen met 7,9%. En dat is een inflatieniveau die voor het laatst in de VS tijdens de jaren ’80 hebben gezien. Op de grafiek is ook te zien dat de prijsstijging historisch rap is verlopen. Een dergelijke toename in relatief korte tijd was voor het laatst zichtbaar tijdens de jaren ’70. Destijds wist dit te leiden tot stagflatie: een situatie waarbij de prijzen oplopen terwijl de werkloosheid ook oploopt (recessie).

Overigens kan hierbij niet de kanttekening geplaatst worden dat de huidige inflatie alleen te danken is aan de oplopende energieprijzen. Gisteren verschenen er immers ook cijfers over de kerninflatie, waarbij er geen rekening wordt gehouden met de wijzigingen bij de voedsel- en energieprijzen. Op jaarbasis gemeten wist de kerninflatie met 6,4% te stijgen, terwijl er gerekend werd op een stand van 5,9%. De Amerikaanse centrale bank kan dus niet om het huidige inflatieplaatje heen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>