Recent werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse lonen in december met 3,2% zijn gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens economen kan een te harde loongroei een bedreiging zijn voor de inflatie. Voorlopig lijkt de loongroei nog ‘onder controle’ te zijn. Daarnaast lijkt de kans op een snelle recessie klein te zijn.
Door de scherpe beursdaling in het vierde kwartaal zijn alle alarmbellen gaan rinkelen. Steeds meer economen begonnen zich openlijk zorgen te maken over de groei van de wereldeconomie. Ook de VS zou de dans niet kunnen ontspringen. Toch laten de macrocijfers voorlopig een ander beeld zien.
Loongroei voorspelt nog geen recessie
Terwijl beleggers de afgelopen weken geconfronteerd werden met sterk tegenvallende economische cijfers vanuit Duitsland en China, lijkt de Amerikaanse economie nog steeds ijzersterk te zijn. Dat liet onder andere het meest recente banenrapport zien. Zo werden er tijdens de afgelopen maand meer dan 300.000 nieuwe banen aan de Amerikaanse economie toegevoegd. Ook het consumentenvertrouwen ligt nog steeds rond recordhoogtes.
Daarnaast ziet de loongroei er nog steeds erg goed uit. Volgens de mannen van LPL Research werd de Amerikaanse economie tijdens de laatste drie recessies alleen geconfronteerd met een economische krimp nadat de loongroei op jaarbasis boven de 4% was uitgekomen. En dat niveau is op dit moment nog niet bereikt.
Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar deze grafiek laat wel zien dat de ‘doemdenkers’ mogelijk te pessimistisch gestemd zijn.