De olieprijs is uitstekend uit de startblokken gekomen. Terwijl het ‘zwarte goud’ tijdens het laatste kwartaal van 2018 nog ruim 38% aan waarde verloor, staat de teller dit jaar al op een winst van 19%. Hieruit blijkt dat het sentiment binnen de oliemarkt razendsnel kan veranderen. Toch lijkt nog niet alle kou uit de lucht verdwenen te zijn.

Er is een ware rally ontketend binnen de oliemarkt. Het optimisme rondom de oliemarkt is met name ontstaan door een recent OPEC-rapport. Volgens de Saoedische minister van energie, Khalid al-Falih, zullen de productiebeperkingen voorkomen dat er te grote olievoorraden ontstaan. Daarnaast is de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag beperkt. En die OPEC-beperkingen zorgen voor een lager aanbod aan olie en daardoor een stijgende prijs.

Amerikanen produceren bijna 12 miljoen vaten olie per dag

De vraag is alleen of de productiebeperkingen van de OPEC daadwerkelijk zo effectief zullen zijn. De grootste oliespeler binnen de markt, de Verenigde Staten, heeft de olieproductie namelijk geen halt toegeroepen. De meest recente cijfers maken zelfs duidelijk dat de Amerikaanse olieproductie nog nooit zo hoog is geweest. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de Amerikanen dagelijks bijna 12 miljoen vaten aan olie produceren.

Wat dat betreft zal de beweging bij de olieprijs dit jaar dus hoogstwaarschijnlijk bepaald worden door de ontwikkelingen rondom de vraagkant. Zo kan een hoger dan verwachte groei van de wereldeconomie leiden tot een stijgende olieprijs. Een lager dan verwachte groei leidt overigens tot het tegenovergestelde.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>