De wereldwijde aandelenmarkten hebben er een moeizaam jaar opzitten. De meesten indices sloten het jaar in het rood af. In het bijzonder kregen de groeimarkten harde klappen te verduren. Als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China durft haast geen belegger te investeren in groeimarkten. Toch lijken deze groeilanden juist nu aantrekkelijk geprijsd te zijn.

Het jaar 2018 is de geschiedenisboeken ingegaan als een dramatisch jaar voor de groeimarkten. Tot de zomer zag het er nog redelijk goed uit, maar de laatste drie maanden van het jaar hebben diepere sporen achtergelaten. Door de handelsoorlog worden de economieën van de groeilanden hard geraakt en daardoor dumpen beleggers de aandelen van deze groeilanden. Dat is natuurlijk niet vreemd, maar deze ‘uitverkoop’ is mogelijk te ver doorgeslagen.

Beleggen in groeilanden biedt kansen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is te zien dat de MSCI Emerging Markets index het afgelopen jaar een slechtere prestatie heeft afgeleverd dan de Developed Markets index. Toch is er inmiddels een dubbele bodem ontstaan die doet denken aan het jaar 2001. De jaren daarna wisten de groeilanden een beduidend betere beursprestatie af te leveren dan de beurzen van de ontwikkelde landen.

Wat dat betreft lijkt dit niet het ideale moment te zijn om aandelen van groeimarkten in te ruilen voor aandelen van ontwikkelde landen. Groeimarkten waren immers zelden zo goedkoop.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER