De organisatie van olielanden (OPEC) heeft al jaren te kampen met een stijgende olieproductie. Als gevolg hiervan heeft de OPEC de productie aan banden moeten leggen om op die manier het overaanbod op de oliemarkt een halt toe te roepen. Het probleem is alleen dat de grootste olieproducent ter wereld niet lid is van de OPEC.

Afgelopen jaar wisten de Amerikanen een bijzondere mijlpaal te behalen. De Amerikaanse olieproductie wist namelijk tijdens het afgelopen jaar te stijgen tot boven het niveau van Saoedi-Arabië en Rusland. En daarmee bewezen de Amerikanen dat de schalierevolutie ze geen windeieren heeft gelegd.

Amerikaanse olieproductie stijgt naar 12 miljoen barrels per dag

Voor de organisatie van olielanden kan de Amerikaanse olieproductie echter een groot hoofdpijndossier gaan worden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de Amerikaanse olieproductie nog steeds stijgende is. Op dit moment halen de Amerikanen dagelijks gemiddeld 12 miljoen barrels olie naar boven. In enkele jaren tijd is de productie verdubbeld.

Aangezien de VS geen lid is van de OPEC, hoeft het zich niet te houden aan de afspraken van de organisatie van olielanden. En door de stijgende olieproductie van de Amerikanen maken steeds meer olielanden zich zorgen. Bij een gelijkblijvende vraag kan dat immers resulteren in de nodige prijsdruk.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>