Afgelopen vrijdag verschenen de cijfers over de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product. In het tweede kwartaal van 2019 wist de groei van het Amerikaanse BBP uit te komen op 2,1%. En dat was beter dan de verwachtingen van de economen. Zij rekenden immers op een groei van 1,8%. Toch mogen we niet vergeten welke prijs voor deze groei betaald wordt.

De Amerikaanse economie weet zich tot nu toe nog redelijk goed staande te houden in het verraderlijke economische landschap. Ondanks het feit dat de Amerikanen in een felle handelsoorlog met de Chinezen zijn beland, lijkt de Amerikaanse economie daar het beste mee om te kunnen gaan. Zo wist de Amerikaanse economie tijdens het afgelopen kwartaal met 2,1% te groeien ten opzichte van het jaar daarvoor.

Amerikaanse schuldenbalans blijft oplopen

Deze groei is echter voor een groot deel te danken aan de Amerikaanse overheidsuitgaven. Donald Trump doet er alles aan om de groei van de Amerikaanse economie op peil te houden. Mede daarom riep hij Fed-voorzitter Jerome Powell al meermaals op om de rentestand te verlagen. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Amerikaanse overheidsuitgaven tijdens het afgelopen kwartaal met 5% zijn gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is de snelste groei in meer dan 10 jaar tijd. En destijds was er sprake van een economische crisis.

Onder leiding van Trump is de Amerikaanse schuldenbalans in korte tijd fors opgelopen. Ook het Amerikaanse begrotingstekort was in tijden niet meer zo groot. Hier gaat op korte termijn hoogstwaarschijnlijk geen verandering in komen, want Trump zal tot de verkiezingen van 2020 de economische groei op peil willen houden.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar