Als het aan de Amerikaanse Senator Ron Wyden ligt, zou Mark Zuckerberg de gevangenis in gaan. Want hij heeft op grote schaal gelogen tegen Amerikaanse burgers over privacylekken. Dat stelde Wyden voor in een interview.

De Senator heeft zelf een grote rol gespeeld in de bouw van het internet. Onlangs introduceerde hij nog een wet die de Amerikaanse autoriteit van handel de mogelijkheid zou moeten geven om harder op te treden tegen bedrijven die privacy schenden. De autoriteit zou gevangenisstraffen tot 20 jaar uit moeten kunnen delen en boetes tot 5 miljoen dollar.

Facebook en Zuckerberg kwamen onder vuur te liggen toen bleek dat het bedrijf gegevens van 87 miljoen Amerikaanse burgers had gelekt. De data kwam bij Cambridge Analytica terecht, die het vervolgens gebruikte om Trump te helpen bij het winnen van het presidentschap.

Liegende CEO persoonlijk aansprakelijk

Volgens de Senator uit Oregon heeft Zuckerberg herhaaldelijk het vertrouwen van Amerikanen geschaad. Daarnaast zei hij dat het een gebruikelijke maatregel is om een liegende CEO persoonlijk aansprakelijk te stellen.

Normaal gesproken kan een CEO voor zijn daden niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, omdat hij handelt vanuit het bedrijf. Als een CEO fout handelt, krijgt het bedrijf meestal een boete. Maar dat ziet Wyden nu liever anders:

Mark Zuckerberg heeft herhaaldelijk Amerikaanse burgers voorgelogen over privacy. Hij zou persoonlijk aansprakelijk gesteld moeten worden, en daarmee financiële boetes krijgen, plus de mogelijkheid om de gevangenis in te gaan. Omdat hij veel mensen heeft beschadigd.

Daaraan goede Wyden toe:

En trouwens, hiervoor is een gebruikelijke maatregel: in financiële diensten, als een CEO en zijn kompanen liegen over de financiën, dan kunnen ze persoonlijk aansprakelijk worden gehouden.

Facebook kreeg al boetes

Facebook werd zelf wel al gestraft met megaboetes. De Amerikaanse autoriteit van handel gaf de techgigant onlangs een recordboete van 5 miljard dollar. Ook de SEC beboete Facebook al met 100 miljoen dollar.

Beide boetes waren naar aanleiding van het privacy schandaal met Cambridge Analytica.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Eenvoudig gebruik maken van de krachtigste CRYPTO-beleggingstools

CopyCoin helpt beleggers eenvoudiger te beleggen in crypto currencies. De tools helpen u zowel passief als actief te handelen. Ook als u een beginnend crypto currency belegger bent, kunt u met CopyCoin uit de voeten.

Ontdek CopyCoin (Het is GRATIS)