De Amerikaanse technologieaandelen spelen al een ruime tijd de hoofdrol op de aandelenmarkten. Menig belegger en investeerder is er zot op. Deze sector doet het namelijk uitstekend en weet elk jaar hoge rendementen te halen. Het gaat voor deze aandelen zelfs zodanig goed, dat ze samen meer waard zijn dan de totale Europese beurs.

Een opmerkelijke mijlpaal voor de Amerikaanse technologieaandelen. De korf is sinds gisteren namelijk meer waard dan alle Europese beurzen samen. Bank of America Global Research benadrukt dat de Amerikaanse technologiesector 9,1 biljoen dollar waard is. Terwijl de complete beurs van Europa, dus inclusief het VK en Zwitserland, ‘maar’ 8,9 biljoen dollar waard is.

Ter vergelijking, in 2007 was de volledige Europese markt nog vier keer groter dan de Amerikaanse technologiesector. De versnelling is er gekomen vooral sinds de uitbraak van COVID-19. In tijden van lockdown hebben bedrijven zoals Facebook, Amazon, Alphabet, Apple en Microsoft ontzettend goed gepresteerd.

Forse stijging

Het gewicht van de grote technologiebedrijven vertegenwoordigt momenteel 20 procent van de gehele S&P 500. Techgigant Apple is op zijn eigen alleen al meer dan 2 biljoen dollar waard.

De vlucht voor Amazon is misschien wel de meest verbluffende. Het bedrijf is sinds de jaren negentig uitgegroeid tot een dominante speler in de e-commerce, maar de explosie van de cloud computing-industrie heeft het aandeel de afgelopen tien jaar fors doen stijgen. De aandelenkoers was donderdag ongeveer 20 keer hoger dan in augustus 2010.

De Amerikaanse technologiesector die de Europese beurzen inhaalt, wordt ook weerspiegeld in de algemene prestaties van de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten. Sinds begin 2010 is de Standard & Poors 500 bijna met 200 procent gestegen, terwijl de Euro Stoxx 50 met 13,4 procent is gestegen en het Britse FTSE 100 net geen 11 procent is gestegen.

Bronnen: CNBC

Foto: Mike Mackenzi – Flickr – CC BY 2.0

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger