Gisteren verschenen de cijfers over het aantal eerste aanvragen voor Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen. Goldman Sachs rekende in het meest negatieve geval op een stijging naar 2,5 miljoen uitkeringen. Het werkelijke cijfer kwam ongeveer een miljoen hoger uit.

Gisteren werd duidelijk dat de Amerikaanse economie op dit moment zware hinder ondervindt van het coronavirus. Het dodelijke virus legt al twee weken een groot deel van de Amerikaanse economie plat. Als gevolg van het virus beginnen ook veel bedrijven voorzichtig te raken. En dat heeft uiteraard consequenties voor het aantal beschikbare banen.

Amerikaanse economie valt stil door het coronavirus

Gisteren werd duidelijk dat bijna 3,3 miljoen Amerikaanse werkers zich vorige week hebben aangemeld voor een werkloosheidsuitkering. Dat is een nieuw record. Het oude record was van 1982: toen kwamen er 695.000 werklozen bij in een week. Nu is dat dus ruim vier keer zoveel. Het aantal ontslagen ligt waarschijnlijk hoger, want de websites en telefoonlijnen waarmee werklozen zich registreren, waren overbelast. Bovendien meldt niet iedereen zich voor een uitkering.

Uit schattingen van diverse economen blijkt dat het Amerikaanse werkloosheidscijfer mogelijk kan stijgen naar 10%. Tijdens de financiële crisis van 2008 bedroeg het hoogste werkloosheidscijfer ook 10%. Of dit percentage bereikt zal worden zal afhangen van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De vooruitzichten zien er in ieder geval erg beroerd uit.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>