De Amerikaanse centrale bank heeft tijdens de afgelopen weken vergaande steunmaatregelen aangekondigd. In officiële termen kunnen we zeggen dat QE4 begonnen is. Sinds de uitbraak van de financiële crisis moest de Fed drie keer eerder een steunpakket lanceren. En dat leidde tijdens de voorgaande keren altijd tot een beursstijging.

De Fed is inmiddels begonnen met het ruimhartige steunpakket. Dit pakket bestaat onder andere uit het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. Eerder was de Fed alleen actief op de repomarkt, maar daar is dus nu verandering in gekomen. Jerome Powell heeft laten weten dat de Fed alles zal doen om een harde economische val te voorkomen.

Beleggers mogen blij zijn met de steunmaatregelen van de Fed

Overigens is de Fed niet de enige centrale bank die vergaande steunmaatregelen doorvoert. Overal in de wereld proberen de centrale banken en overheden er alles aan te doen om een harde economische val te voorkomen.

Overigens kan het steunpakket van de Fed de redding voor de aandelenmarkten zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van McClellan, te zien dat er sprake is van een sterke correlatie tussen de balanspositie van de Fed en de koers van de S&P 500 index. En de verwachting is dat de balanspositie van de Fed de komende maanden fors zal stijgen. In het verleden betekende dat altijd goed nieuws voor Wall Street.

3 goedkoopste aandelen voor 2020

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toppers van 2020 te worden. Download hier jouw gratis gids: De goedkoopste aandelen voor 2020