Wekenlang werd beleggers voorgehouden dat een handelsakkoord tussen de Amerikanen en de Chinezen dichtbij was. Vorige week liet het Witte Huis zelfs nog weten dat de handelsonderhandelingen voortvarend verliepen. Toch is tijdens de afgelopen dagen duidelijk geworden dat de Amerikanen weer lijnrecht tegenover de Chinezen staan.

Donald Trump heeft zich, sinds zijn aantreden als president van de VS, volledig gestort op de Amerikaanse handel. Volgens Trump maakten diverse landen zich schuldig aan het oneerlijk voeren van handel. Zo wees Trump meermaals met een beschuldigende vinger richting de Chinezen.

Amerikanen maken zich schuldig aan het voeren van oneerlijke handel

Sinds het aantreden van Trump is er behoorlijk wat veranderend op het gebied van de Amerikaanse handel. De president van de VS lijkt zich inmiddels zelf schuldig te maken aan het ‘voeren van oneerlijke handel’.

Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van The Wall Street Journal en Deutsche Bank Research, te zien dat de Amerikanen op dit moment gemiddeld per product een importtarief hanteren van bijna 8%. En dat getal ligt zelfs boven de gemiddelde importtarieven van de meeste groeilanden. Ook het gemiddelde Chinese importtarief ligt ver onder het gemiddelde van de Amerikanen.

Wat dat betreft kan Trump dus vandaag de dag nog moeilijk met een beschuldigende vinger richting de Chinezen wijzen.