Wat we niet voor mogelijk achtten enkele weken geleden, gebeurt dan toch. Amerikaans president Trump heeft de importheffingen op een deel van de goederen verhoogd van 10 naar 25 procent. Marktkenners waren overtuigd dat we een akkoord zouden krijgen, maar het tegenovergestelde gebeurde. De Aziatische markten reageren gemengd maar vreemd genoeg toch eerder positief.

Donald Trump had het eerder deze week al aangekondigd via Twitter, het verhogen van de importtarieven op een deel van de Chinese goederen van 10 naar 25 procent. De financiƫle markten reageerden angstig na zijn tweet maar de uiteindelijke reactie lijkt het toch mee te vallen.

Gemengd en verrassend

Trump voegde vrijdag de daad bij het woord en verhoogde de importtarieven. De Aziatische markten reageerden initieel met een daling maar wisten terug recht te krabbelen en sloten de handelsdag overwegend positief af. Deze reactie op de beurzen is dan ook vrij onverwacht te noemen.

Verschillende Chinese beurzen wisten zelfs met meer dan 2 procent te stijgen. Dat komt wellicht omdat Trump en de Chinese vicepremier elkaar zullen spreken ergens volgende week en de kans op een handelsakkoord vrij groot is. De verhoging van de importtarieven is Trumps manier om druk uit te oefenen en hoeft daarom niet noodzakelijk een escalatie van het conflict te betekenen.

Maar analist bij de Economist Intelligence Unit Nick Marro is minder positief en vreest dat de verhoging van de importtarieven als een donkere wolk boven de handelsgesprekken zullen hangen.

I think the potential for a deal has gone down significantly and the potential that talks might break down even further has risen.

Marro vreest dat hetgeen de markten hebben opgebouwd tijdens het eerste kwartaal dit jaar, afgebroken zou kunnen worden als deze escalatie niet snel onschadelijk wordt gemaakt. Als een akkoord lang uitblijft, gaan de beurzen wellicht minder presteren de komende maanden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay