Het sentiment op de markt kan in een rap tempo omslaan, dat is de afgelopen dagen wel gebleken. De optimistische stemming van nog geen twee maanden geleden heeft plaatsgemaakt voor een pessimistischere stemming. De correctie van de afgelopen handelsweken heeft grote invloed gehad op het marktsentiment.

Dat het merendeel van de beleggers op dit moment een afwachtende houding inneemt, is niet vreemd. Er zijn immers genoeg redenen op te noemen om de hand op dit moment op de knip te houden. Daarnaast zijn de meeste aandelen, ondanks de correctie, nog steeds ‘duur’ geprijsd.

Amerikanen beginnen voorzichtiger te worden

Uit het meest recente onderzoek van The Conference Board blijkt dat steeds minder Amerikanen vertrouwen hebben in stijgende beurskoersen. In januari hadden we nog te maken met de meest optimistische stemming ooit, maar tijdens de afgelopen weken is dit sentiment in verval geraakt.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat op dit moment de optimistische beleggers nog een voorsprong hebben op de pessimisten van slechts 6 procent. Dit is de laagste stand sinds de verkiezingsoverwinning van Trump.

Deze grafiek laat duidelijk zien dat niets zo veranderlijk is als de beurs.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)