Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump, in november 2016, worden we overspoeld met opbeurende berichten over de Amerikaanse economie. De economische groei kwam, volgens Trump zelf, in een hogere versnelling terecht toen de nieuwe president aan de macht kwam. Toch is dit afhankelijk van het perspectief vanuit waar je de economische situatie bekijkt.

Er zijn nog genoeg mensen te vinden die niet kunnen geloven hoe het Donald Trump gelukt is om president van de Verenigde Staten te worden. Tot het einde aan toe leek Hillary Clinton de gedoodverfde winnaar te zijn. Toch wist Trump, tegen alle verwachtingen in, uiteindelijk aan het langste eind te trekken.

Democraten zijn pessimistischer gestemd dan voor de verkiezingen

Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is de Verenigde Staten verdeeld in twee kampen. Nog nooit eerder stonden de Democraten en de Republikeinen zo loodrecht tegenover elkaar. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat het vertrouwen in de toekomst onder de Republikeinen sinds de winst van Trump flink is toegenomen. Onder de Democraten is deze optimistische stemming niet waarneembaar, er is zelfs sprake van een pessimistischere stemming dan voor de verkiezingen het geval was.

Ondanks de prachtige Amerikaanse macrocijfers, hebben de Democraten hun twijfels over de toekomst. De achterban van Trump lijkt in ieder geval wel te geloven in het beleid van de Republikeinse president.