De overtuigende beursrally die al sinds maart 2020 van kracht is, heeft vriend en vijand doen verrassen. Op dit moment is er sprake van een extreem optimistische stemming op de beursvloer. Amerikanen waren zelfs nog nooit zo overtuigd van stijgende beurskoersen. Toch is het nog maar de vraag of we daar echt blij mee moeten zijn.

De geschiedenis leert ons dat het overgrote deel van de beleggers vaak op het verkeerde moment optimistisch en op het verkeerde moment pessimistisch gestemd is. Zo waren er in 2009 maar weinig beleggers over die een investering in aandelen zagen zitten. Vandaag de dag ziet die situatie er compleet anders uit. Mensen vluchten naar de financiële markten in de hoop dat ze daar een rendement op hun spaargeld kunnen behalen.

Amerikaanse huishoudens zetten massaal in op verder stijgende beurskoersen

Mogelijk slaat de interesse in aandelen op dit moment iets te ver door. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, te zien dat 41% van het totale vermogen van Amerikaanse huishoudens op dit moment geïnvesteerd zit in aandelen. Nog nooit eerder was dit percentage zo hoog. Het vorige record dateert uit het jaar 2000. Destijds was er sprake van een percentage van 37,5%. Door de coronacrisis is dit percentage in enkele maanden gestegen van 30% naar 41%.

Voor de aandelenmarkten is het te hopen dat de Amerikanen deze keer wel op het juiste moment optimistisch gestemd zijn over de beurstoekomst. Zoals gezegd dateert het vorige record uit het jaar 2000. Dat jaar stond in het teken van het uiteen knappen van de internetzeepbel. Dat wist destijds bij de meeste indices te leiden tot een beursdaling van ongeveer 50%. Hopelijk herhaalt de geschiedenis zich deze keer niet.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar