De afgelopen periode zijn er vanuit Europa hoopvolle economische macrocijfers verschenen. Het herstel van de coronacrisis verloopt nog steeds indrukwekkend en de meeste Europese economieën zullen nog dit jaar terugkeren op het niveau van voor de crisis. Toch beginnen analisten zich zorgen te maken over de nabije toekomst. En dat is duidelijk terug te zien in de winstverwachtingen van de analisten.

Door het snelle economische herstel worden fabrikanten nu blootgesteld aan een nieuw probleem. Zo is er in veel sectoren sprake van een tekort aan grondstoffen en materialen. Als gevolg hiervan moet de productiecapaciteit teruggeschroefd worden en dit heeft uiteraard grote gevolgen voor de bedrijfswinst. Ook analisten erkennen dit probleem en hebben derhalve de winstverwachtingen naar beneden toe bijgesteld.

Pessimisme bij de analisten kan onheil voor de beurzen betekenen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat analisten onlangs hun winstverwachtingen voor Europese bedrijven stevig naar beneden toe hebben bijgesteld. Het gaat zelfs om de grootste daling sinds januari en inmiddels is het laagste niveau sinds februari bereikt. En dat terwijl de economie er vandaag de dag een stuk beter voorstaat dan aan het begin van dit jaar het geval was.

Op de grafiek is ook het verband met de Europese beursindex (Stoxx 600) in beeld gebracht. De winstverlagingen hebben normaliter een negatieve uitwerking op de aandelenmarkten. Dit is logisch, want een lagere winst betekent een hogere koers-winstverhouding bij een gelijkblijvende koers. Met andere woorden kan er dan sneller sprake zijn van een ‘overwaardering’, waardoor beleggers bereid zijn om minder voor het betreffende aandeel te betalen. Beleggers doen er derhalve verstandig aan om deze trend nauwlettend in de gaten te houden.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis