De laatste jaren zitten de bedrijfswinsten behoorlijk in de lift. Alleen dat zal niet doorzetten. Zo verwachten analisten dat de winst per aandeel voor het eerst in drie jaar zal dalen voor S&P 500 bedrijven.

Volgens de volgende figuur van FactSet zijn de verwachtingen ten opzichte van december vorig jaar flink bijgesteld. Waar in de meeste sectoren in december de winst nog zou stijgen, daalt die nu. Althans dat verwachten de analisten.

Een truc voor nieuwe highs of reële risico’s?

Sommige stellen echter dat analisten de verwachtingen express bijstellen, zodat de uiteindelijke cijfers voor het eerste kwartaal beter dan verwacht zijn. En als die cijfers beter dan verwacht zijn, kan de beurs zich weer opmaken voor een nieuwe rally.

De bijgestelde verwachtingen komen wel tegelijk met risico’s op macro-economisch terrein. Bijvoorbeeld de huidige handelsgeschillen tussen China en de Verenigde Staten. Volgens andere analisten zijn deze risico’s wel degelijk een bedreiging voor de winsten van bedrijven.

John Butters, senior analist bij FactSet, stelde dat steeds meer bedrijven de verwachtingen bijstellen naar beneden. Meer dan bedrijven dan normaal volgens de analist:

74 procent van de S&P 500 bedrijven hebben de winstverwachting verlaagd. Dat is meer dan het vijfjarig gemiddelde van 70 procent. Het resultaat is dat de gemiddelde verwachting voor de winst per aandeel met 7,3 procent is verlaagd tijdens het eerste kwartaal.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock

NIEUW! Beleggen in aandelen die NIET in een ETF zitten

Momenteel tasten we de limieten af van beleggen in ETFs. De ETF-industrie is zo groot geworden, dat het voor problemen kan zorgen. Daarom dat de grootste value vandaag niet in ETFs te vinden is, maar juist daarbuiten. Bij aandelen die NIET in ETFs zitten.

Aandelen die niet in ETFs zitten, worden de heilige graal van de beurs.