De laatste jaren zitten de bedrijfswinsten behoorlijk in de lift. Alleen dat zal niet doorzetten. Zo verwachten analisten dat de winst per aandeel voor het eerst in drie jaar zal dalen voor S&P 500 bedrijven.

Volgens de volgende figuur van FactSet zijn de verwachtingen ten opzichte van december flink bijgesteld. In december waren de verwachtingen voor de meest sectoren nog positief. Alleen nu niet meer, zo verwachten analisten dat de winst zal dalen.

Een truc voor nieuwe highs of reële risico’s?

Sommige marktkenners stellen echter dat analisten de verwachtingen express bijstellen, zodat de definitieve cijfers voor het eerste kwartaal boven de verwachtingen zullen zijn. En als die cijfers beter zijn dan verwacht, kan de beurs zich opmaken voor een nieuwe rally.

De bijgestelde verwachtingen komen wel tegelijk met risico’s op macro-economisch terrein. Bijvoorbeeld de huidige handelsgeschillen tussen China en de Verenigde Staten. Volgens andere analisten zijn deze risico’s een bedreiging voor de winsten van bedrijven.

John Butters, senior analist bij FactSet, stelde dat steeds meer bedrijven de verwachtingen naar beneden bijstellen. Zelfs meer dan normaal, volgens de analist:

74 procent van de S&P 500 bedrijven hebben de winstverwachting verlaagd. Dat is meer dan het vijfjarig gemiddelde van 70 procent. Het resultaat is dat de gemiddelde verwachting voor de winst per aandeel met 7,3 procent is verlaagd tijdens het eerste kwartaal.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock