De wereldwijde aandelenmarkten zitten weer in de lift. Na het dramatische slot van 2018, zijn beleggers langzaam maar zeker weer naar de markt teruggekeerd. Overigens wordt een belangrijke koper vaak vergeten. Dat zijn namelijk de bedrijven zelf. En volgens Goldman Sachs zijn de aankopen van de bedrijven van levensgroot belang voor de huidige beursrally.

Het fenomeen ‘buybacks’ zal bij de meeste beleggers wel bekend zijn. Hier is sprake van indien bedrijven hun eigen aandelen inkopen. Dit wordt gedaan om de eigen beurskoers te ondersteunen. Op het moment dat er eigen aandelen worden ingekocht, blijven er minder verhandelbare aandelen (actieve aandelen) over. Per definitie stijgt in dat geval de winst per aandeel en dat weet vaak te leiden tot een koersstijging. Apple is het perfecte voorbeeld van het effectief inkopen van eigen aandelen.

Buybacks zijn van levensgroot belang voor deze beursrally

De analisten van Goldman Sachs laten aan Bloomberg weten dat beleggers het belang van de buybacks niet moeten onderschatten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de inkoopacties van eigen aandelen al jaren een belangrijke stimulans is in de huidige beursrally. Volgens de Amerikaanse zakenbank kan het wegvallen van dit ‘koopkanaal’ een grote leegte achterlaten in de markt.

Wat dat betreft lijkt het dus verstandig te zijn om de hoeveelheid aan buybacks nauwlettend in de gaten te houden. Op het moment dat de buybacks beginnen af te nemen, kan dat gezien worden als een serieus waarschuwingssignaal. In dat geval moeten beleggers op eigen benen gaan staan en dat wist in het verleden vaak te leiden tot scherpe dalingen.