De Amerikaanse centrale bank staat voor een moeilijke opdracht. Het moet ervoor zorgen dat de Amerikaanse economie zodanig vertraagt, dat de inflatie afkoelt. Maar het moet er tevens voor zorgen dat de economie niet in een recessie belandt. De vrees voor een foute beslissing van de Federal Reserve neemt met de dag toe, de nervositeit stijgt.

Is het een onmogelijke opdracht? De economie voldoende vertragen om de inflatie te doen dalen en toch een recessie vermijden. De Amerikaanse centrale bank moet de komende maanden voorzichtig gaan handelen willen ze slagen in hun opzet. Ze trachten op te boksen tegen de inflatie door middel van renteverhogingen en de stimulus af te bouwen.

De eerste ‘rate hike’ bedroeg 25 basispunten, maar marktkenners verwachten deze week een verhoging met 50 basispunten. Dat is een behoorlijk agressieve aanpak die wellicht noodzakelijk is om iets te veranderen aan de situatie. De markten zijn in ieder geval nerveus en bang dat de Federal Reserve een recessie zal veroorzaken.

Recessie

Er is in ieder geval niet veel hoop op een goede afloop. De kans op een recessie is volgens marktkenners bijzonder hoog. Voormalig Fed-vicevoorzitter Roger Ferguson denkt dat een recessie onvermijdelijk is op dit moment en dat we door de zure appel heen moeten.

A recession at this stage is almost inevitable. It’s a witch’s brew, and the probability of a recession I think is unfortunately very, very high because their tool is crude and all they can control is aggregate demand.

De volgende renteverhoging in juni zou er zelfs eentje van 75 basispunten kunnen worden, indien de inflatie deze maand niet afkoelt. Dat zou pas heel erg schrikken zijn voor de markten. Dat beleggers en investeerders nerveus zijn, is in ieder geval duidelijk te merken aan de hevige koersschommelingen. De S&P 500 is sinds begin dit jaar bijna 14 procent gedaald.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Federal Reserve – FlickrCC 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>