Zowel de Bank of England als de Office for Budget Responsibility voorspelden een recessie die vijf kwartalen zou duren en zou beginnen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Maar economische gegevens vertonen een ander beeld. De Britse economie groeide met 0,3 procent in januari en dat had men absoluut niet verwacht gezien de teleurstellende cijfers eind vorig jaar.

De Britse economie weet economen en marktkenners te verrassen. Hoewel men het begin van de recessie had voorspeld met als start tijdens het eerste kwartaal van dit jaar, wist de Britse economie in januari met 0,3 procent te groeien. Economen dachten eerder aan een groei van 0,1 procent om de maanden erna te krimpen. De Office for National Statistics zei het volgende:

The services sector grew by 0.5% in January 2023, after falling by 0.8% in December 2022, with the largest contributions to growth in January 2023 coming from education, transport and storage, human health activities, and arts, entertainment and recreation activities, all of which have rebounded after falls in December 2022.

Het was al kantje boordje tijdens Q4 van vorig jaar. Toen groeide de Britse economie helemaal niet, maar kromp ook niet. Het wist maar net een recessie te vermijden. Het Verenigd Koninkrijk is het enige land van de G-7 dat nog volledig moet herstellen van de coronapandemie. Volgens het ONS bedraagt het bbp 0,2 procent onder het pre-pandemische niveau.

Neerwaartse spiraal

Ondanks de positieve verrassing en de groei van 0,3 procent in januari, blijven economen en marktkenners er van overtuigd dat de Britse economie in een neerwaartse spiraal zit gezien de economische uitdagingen. De jaarlijkse inflatie bedroeg in januari maar liefst 10,1 procent, dat is ontzettend hoog maar wel lager dan de 11,1 procent van in oktober.

We’re likely to continue flirting with recession throughout much of 2023, as high inflation, tax rises and the lagged effect of rising interest rates shrinks consumer spending power, despite a boost from easing energy costs.

Tom Hopkins, portefeuillemanager bij BRI Wealth Management, merkte op dat maandcijfers op dit moment moeilijk te lezen zijn, gezien de verstoringen in de afgelopen zes maanden, zoals de begrafenis van koningin Elizabeth II en het WK, die de consumentendiensten gedeeltelijk beïnvloedden. Er is dus een kans dat de gegevens niet representatief zijn.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Bank of EnglandFlickrCC BY-NC-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>