icahn-thinking-of-cook-burger-burrito Apple heeft er een probleem bij, een serieus probleem. Het bedrijf wordt weer onder vuur genomen door een activistische aandeelhouder. Die trok al eerder aan de bel, maar voert nu de druk op. De meeste Slim Beleggen bezoekers zullen ongetwijfeld bekend zijn met Carl Icahn. Miljardair, goeroe en activistisch aandeelhouder. Icahn is niet tevreden met het huidige aandeleninkoopprogramma van Apple. Dat is feitelijk oud nieuws. We stonden al eerder stil bij de pogingen van Icahn om Apple royaler met de geldbuidel te laten wapperen. Nieuw is echter wel dat de miljardair een tandje hoger zet, mogelijk onder invloed van zijn succes bij Neftlix. Een coole $800 mio winst gemaakt en dat pas over de helft van zijn positie. Er zijn dagen dat wij het niet verdienen. Aanvankelijk probeerde Icahn het management van Apple op softe wijze te paaien om zijn aandeleninkoopprogramma te verhogen tot $150 mrd (geen typefout). Icahn ging op de koffie bij Apple’s CEO Tim Cook, of de heren hebben samen een hapje gegeten, daar willen we vanaf zijn. Kennelijk heeft dat charmeoffensief niet geleid tot de gewenste uitkomst.

Brief voor Apple

Icahn schakelt nu een verzet hoger: volgens CNBC heeft de miljardair een brief geschreven aan Tim Cook waarin hij verzoekt eist dat Apple per direct een tender offer in de orde van grootte van $150 mrd start. Heeft Apple zoveel geld op de bank staan? Het antwoord is ja: de laatste bekende stand was $147 mrd en daar komen elk kwartaal ettelijke miljarden bij. Apple is in zijn eentje goed voor 10 procent van de totale hoeveelheid cash die het Amerikaanse bedrijfsleven aanhoudt. Gaat Apple ook overstag? Vermoedelijk niet, al was het maar omdat een aanzienlijk deel van de Apple miljarden niet in de VS geparkeerd staan uit fiscale overwegingen. Als Apple die gelden overmaakt vanuit, bijvoorbeeld, Europa, kan het concern direct flink aftikken met de Amerikaanse belastingdienst.

Aandeleninkoop

Nu heeft Apple zowel de dividenduitkering als het lopende aandeleninkoopprogramma flink verhoogd, maar het is Carl Icahn dus niet genoeg. Icahn is een serieus te nemen partij, zeker als de man andere grootaandeelhouders meekrijgt, maar Apple kan het zich veroorloven om niet aan de roep van Icahn te voldoen. De miljardair heeft weliswaar $2,5 mrd in Apple geïnvesteerd, op de market cap van het technologieconcern ($480 mrd) is dat nog steeds een lachertje. Wie in ieder geval niet gecharmeerd was van Icahn’s spierballentaal was Pimco’s Bill Gross. Ook Gross twittert en gaf Icahn verbaal een pak slaag: “Icahn should leave alone & spend more time like Bill Gates. If ’s so smart, use it to help people not yourself.” Verder commentaar overbodig zo lijkt ons. Slim Beleggen ziet volop kansen voor actieve beleggers. Dat kan tot DIT SOORT rendementen leiden