Apple wist vorig jaar een bijzondere mijlpaal te bereiken. Het werd vorig jaar het eerste bedrijf dat op de beurs meer dan 1000 miljard dollar waard was. Helaas was dit feestje van korte duur, want tijdens de laatste maanden van het jaar verloor de smartphonegigant ruim 300 miljard dollar aan beurswaarde. Microsoft heeft inmiddels het stokje van Apple overgenomen.

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van CharlieBilello, is te zien dat Apple sinds het jaar 2012 zich het grootste Amerikaanse bedrijf mocht noemen (op basis van beurswaarde). Zes jaar lang wist Apple dit vol te houden, maar aan het einde van 2018 kwam daar verandering in. Microsoft wist Apple te overstijgen en de kans is maar klein dat daar in de nabije toekomst weer verandering in gaat komen. De smartphonemaker gaf gisteren, voor het eerst sinds de introductie van de iPhone (2007), een omzetwaarschuwing af.

Apple komt met een zeldzame omzetwaarschuwing

Apple worstelt op dit moment met de economische ontwikkelingen in Azië. Volgens topman Tim Cook loopt de afzet in China sneller terug dan verwacht. De oorzaak ligt volgens hem bij het opgelopen handelsconflict tussen China en de VS. Het bedrijf verwacht dat er het afgelopen kwartaal een omzet is gerealiseerd van 84 miljard dollar. Dat ligt ver onder de verwachtingen van analisten. Die hadden immers gerekend op een omzet van 91,5 miljard dollar.

Daarnaast is het de vraag of alleen het handelsconflict roet in het eten gooit voor Apple. Sommige analisten zijn immers ook van mening dat Apple naar zichzelf moet kijken. De prijzen voor de nieuwe iPhones komen uit boven de $ 1000 en dat is een beduidend hogere prijs dan bij de meeste andere smartphonemakers.