Apple is het eerste bedrijf ooit dat de kaap van 3 biljoen dollar heeft aangetikt. Op maandag steeg het aandeel in de namiddag naar 182,62 dollar om vervolgens de handelsdag af te sluiten aan 182,01 dollar. Deze stijging in waarde heeft enerzijds te maken met hun ‘buyback’ strategie. Apple is de grootste inkoper van eigen aandelen op de S&P 500.

Dinsdagmiddag tikte Apple eventjes een beurswaarde van 3 biljoen dollar aan toen het aandeel steeg naar 182,62 dollar. De sterke stijging de afgelopen maanden is te danken aan verschillende factoren. Enerzijds is er het positieve beurssentiment. Maar ook de goede bedrijfsresultaten dragen uiteraard bij tot de stijging van de beurswaarde.

Maar er is één factor die niet te onderschatten is en dat is Apple’s strategie om eigen aandelen in te kopen. Apple heeft in het fiscale jaar 2021 voor 85,5 miljard dollar aan eigen aandelen ingeslagen en 14,5 miljard aan dividenden. Bedrijven zoals Meta, Alphabet en Oracle hanteren ook deze strategie, maar niet in die grootorde zoals Apple dat doet.

Buybacks

Het terugkopen van aandelen verhoogt de aandelenkoers van een bedrijf door het aanbod van aandelen op de markt te verminderen waardoor het geld effectief aan beleggers wordt teruggegeven. Bovendien verhoogt een verminderd aantal aandelen de winst per aandeel, een maatstaf die door veel ‘value investors’ wordt gebruikt om een aandeel te beoordelen.

Bank of America analist Wamsi Mohan vermoedt dat beleggers Apple aanschouwen als een ‘veilige’ belegging gezien hun positieve cashflow en hun gretige inkoop van eigen aandelen. Beleggers verwachten dat Apple het positieve momentum in stand zal houden.

The recent rally in shares in part may reflect investor expectations of relatively stable demand and continued strong cash flows and capital return for a stock that has performed largely in-line with the market.

De cashflow van Apple is één van de redenen waarom beleggers geloven dat Apple kan blijven doorgaan met het terugkopen van eigen aandelen. Apple rapporteerde een cashflow van 104 miljard dollar in het fiscale jaar 2021. Collega-techreuzen Microsoft en Alphabet hadden in hun meest recente fiscale jaren respectievelijk 77 miljard dollar en 65 miljard dollar aan cashflows.

Bronnen: Kif Leswing – CNBC

Foto: PxHere

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.