Hoe slecht men sprak over Apple, zo ‘lovend’ is men nu. Apple CEO Tim Cook had begin deze week twee keer goed nieuws voor de aandeelhouders. Enerzijds houdt Apple een inkoopprogramma van 100 miljard dollar. Anderzijds overtreft het kwartaalrapport voor Q1 ruimschoots te verwachtingen.

U herinnert zich waarschijnlijk nog de slechte berichtgeving omtrent Apple en de tegenvallende verkopen van hun nieuwe model, de iPhone X. Die geruchten werden op dinsdagavond de kop ingedrukt na het publiceren van het sterke kwartaalrapport voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Als dat nog niet genoeg was, besloot CEO Tim Cook ook nog eens een inkoopprogramma te houden waarbij Apple voor 100 miljard van hun eigen aandelen gaat kopen. Op deze manier willen ze de aandeelhouders in de watten leggen en hun mee laten profiteren van de cashberg waar ze op zitten.

Daarenboven wordt het dividend ook nog eens verhoogd met 16 procent. Beleggers en investeerders die nu aandelen van Apple bezitten, krijgen 0,73 dollar per aandeel uitgekeerd. Wie dus beweert dat het niet goed gaat met Apple, heeft het klaarblijkelijk bij het verkeerde eind.

Verkoopcijfers

De goede kwartaalcijfers kwamen onverwacht gezien de geruchten over tegenvallende verkoopcijfers en winstalarmen van verschillende toeleveranciers. Verschillende zakenbanken hadden zelfs hun prognoses aangepast waardoor de druk op het aandeel fors was toegenomen de laatste weken.

Apple verkocht het voorbije kwartaal 52,2 miljoen iPhones. Minder dan verwacht maar alsnog 2,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Van een tegenvallende verkoop is geen sprake.

Het aandeel veerde op met 4,42 procent en sloot de handelsdag af aan 176,57 dollar. Beleggers springen dus terug op de trein en kijken uit naar het kwartaalrapport van Q2. Apple verwacht opnieuw een omzet te draaien die tussen 51,5 en 53,5 miljard dollar ligt, vrij optimistisch dus.

Bronnen: De Tijd, RTLZ

Foto: William Hook – Flickr – CC BY-SA 2.0