De Chinese economie heeft niet zo goed gepresteerd in de maand april. Het aantal detailhandelsverkopen en de industriële productie daalde harder dan analisten hadden voorspeld. Het eerst vermelde daalde met 11,1 procent ten opzichte van een jaar geleden, dat is meer dan de 6,1 procent de analistenverwachtingen en dus een flinke domper.

De cijfers liegen er niet om, de Chinese economie is aan het vertragen door de lockdowns. De detailhandelsverkopen daalden in de maand april met 11,1 procent terwijl de industriële productie met 2,9 procent daalde. Ook de maakindustrie moest 4,6 procent inleveren omwille van de strubbelingen binnen de autoindustrie. COVID-19 heeft nog altijd een zware impact.

Tal van Chinese grootsteden worden hard getroffen door de aanhoudende lockdowns. China hanteert een zero-COVID beleid en dat duurt nu al enkele weken. De economie begint er onder te lijden maar dat weerhoudt de Chinese autoriteiten niet om hun beleid met harde hand verder te zetten met alle mogelijke economische gevolgen van dien.

The increasingly grim and complex international environment and greater shock of [the] Covid-19 pandemic at home obviously exceeded expectation, new downward pressure on the economy continued to grow.

Evolutie

Het statistiekenbureau is niet bepaald optimistisch op dit moment maar verwacht wel beterschap in de nabije toekomst. Woordvoerder Fu Linghui benadrukt dat het effect van COVID-19 slechts van tijdelijke aard is en dat de Chinese economie heus zal stabiliseren.

Ting Lu, econoom bij Nomura, zei dat het aantal besmettingen sinds midden april fors is gedaald maar dat het terugdraaien van de lockdown zeer traag gebeurt. Hij vreest dat de economie ook deze maand sterk zal beïnvloed worden door de situatie. Het aantal werklozen is in ieder geval gestegen naar 6,7 procent in de maand april, het hoogste cijfer sinds het jaar 2018.

Bronnen: Evelyn Chang – CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>