De techbeleggers onder ons zullen vast wel de Ark Innovation ETF kennen. Deze ETF wordt beheerd door Ark Invest oprichter en CEO Cathie Wood. Tijdens de afgelopen jaren wist de koers van deze ETF flink in waarde te stijgen en dit was met name te danken aan de fantastische prestatie van het aandeel Tesla. De elektrische autofabrikant is namelijk de grootste positie die Cathie Wood in haar ETF-mandje heeft zitten. Tijdens de voorbijgaande maanden is deze ETF blootgesteld aan een complete koersineenstorting. En we kunnen inmiddels spreken over een zeepbel.

In augustus werd duidelijk dat Michael Burry, een van de meest bekende shorters ter wereld, zijn shortpositie tegen Tesla had verhoogd en ondertussen ook speculeerde op een koersineenstorting van de Ark Innovation ETF. Volgens Burry zullen de beloften van Cathie Wood nooit uitkomen. Zij is er van overtuigd dat haar ARKK een ongeziene groei binnen opkomende technologische sectoren zal generen, maar Burry denkt daar dus anders over.

Dit is een herhaling van de internetzeepbel uit het jaar 2000

Inmiddels is de ETF van Cathie Wood al met meer dan 70% in waarde gedaald ten opzichte van de recordkoers die in februari 2021 op de borden werd getoverd. Overigens werd deze koersdaling niet alleen veroorzaakt door Tesla, want de elektrische autofabrikant wist op Wall Street tijdens de afgelopen maanden nog relatief gezien goed te blijven liggen. Het zijn dus met name de andere aandelen in het ETF-mandje die voor dit verlies hebben gezorgd.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Tier1Alpha, is te zien dat ARKK ondertussen een sterke correlatie vertoont met de Nasdaq 100 index tijdens de late jaren ’90. Op deze grafiek is de uiteen spatting van de internetzeepbel uit het jaar 2000 in beeld gebracht en de koersbeweging bij ARKK toont hier nog steeds sterke gelijkenissen mee. Gezien de ongekende koersdaling lijkt ARKK dus aan het rijtje van zeepbellen toegevoegd te kunnen worden. Burry heeft dus opnieuw gelijk gekregen.