De beurzen zijn zware verliezen aan het lijden en een bodem lijkt niet meteen voor morgen te zijn. Maar wanneer dan wel? Volgens Dennis Gartman hebben we de bodem bereikt van zodra de beursindexen 5 tot 6 procent verliezen op één dag tijd. Dat wordt een akelige dag maar volgens hem ook een opluchting vermits het een kantelpunt zou betekenen voor de beurzen.

Bloedrode dagen op de aandelenmarkten. Beleggers zetten zich maar beter schrap want het ziet er niet meteen naar uit dat de verkoopgolf zal gaan liggen. Factoren zoals de inflatie, de oorlog in Oekraïne, de economische groeivertraging in China en problemen met de wereldwijde toeleveringsketen wegen zwaar op de bedrijfsresultaten en het beurssentiment.

Volgens Dennis Gartman, voorzitter van de universiteit van Akron Endowment, zal de bodem op de markten duidelijk worden. Hij verwacht dat, de dag waarop indexen 5 tot 6 procent van hun waarde verliezen, de berenmarkt op zijn einde loop en de verkoopdruk zal afnemen.

We’ll have one day when we’ll be down 5% or 6% and that’ll be the final selling pressure. That’ll end the bear market. Investors should be less involved. Be less long. Try to be as conservative as one can be. He or she who loses the least shall be the winner.

Renteverhogingen

Gartman is al enkele maanden ‘bearish’ op aandelen. In januari zei hij nog dat aandelen 15 procent zouden kunnen dalen dit jaar. De hoofdreden voor de verkoopgolf heeft volgens hem te maken met de beleidsaanpassingen van de centrale banken. We gaan namelijk van soepele en stimulerende maatregelen naar een strengere aanpak en een normalisatie.

Vooral de Federal Reserve lijkt de richting te bepalen. Vorige week besloot Jerome Powell nog de rentes met 50 basispunten te verhogen, wellicht het begin van nog meer hoge ‘rate hikes’. De Chicago Board Options Exchange Volatility Index, ook wel de angstindex genoemd, noteert momenteel in de 30 punten. Gartman verwacht dat dit nog zal stijgen tot in de 40 punten en dat de berenmarkt ook zal blijven duren tot dat moment.

Bronnen:

Foto: RawpixelCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>