ASML is slachtoffer geworden van Chinese spionage. De Chinese spionnen bekleedden hoge functies binnen ASML en wisten zo bedrijfsgeheimen door te spelen naar China. De schade: enkele honderden miljoenen, volgens het FD.

De daders hadden indirecte banden met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie blijkt uit onderzoek van het FD. De spionnen maakten broncodes, software, geheime handleidingen en prijsstrategieën buit. Die kennis heeft een behoorlijke waarde.

De koers van ASML ging hard onderuit op de Amsterdamse beurs. Het aandeel daalde met ruim 2 procent volgens financiële data van Google.

ASML in een lastig pakket: dreiging uit Oosten en Westen

ASML zit door de diefstal in een lastig pakket. China is namelijk een grote afzetmarkt voor de chipmachinemaker. De omzet van ASML komt volgens het FD voor 19 procent uit China. Dat is goed voor zo’n 1,5 miljard euro. Daarnaast is China voor ASML de hardst groeiende markt.

Maar China lapt regels betreft intellectueel eigendom aan zijn laars, zoals nu blijkt. China wil een hoofdrol bemachtigen in de markt voor halfgeleiders. Momenteel is ASML een van die hoofdrolspelers.

Daarnaast is er nog een dreiging voor ASML. Deze komt uit de Verenigde Staten. Zo dreigen er door de diefstal sancties vanuit de grootste economie van de wereld. De ASML-top vreest dat de Verenigde Staten export naar China zal verbieden. Een bron binnen ASML stelde:

Nationale veiligheid wordt misbruikt voor economisch protectionistische doeleinden.

Bron: FD

Foto: iStock

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.