Mario Draghi is bezig aan zijn laatste maanden als president van de Europese centrale bank. We mogen wel zeggen dat Draghi tijdens zijn presidentschap bijzondere gebeurtenissen heeft meegemaakt. Zo zag de ECB zich voor het eerst in de geschiedenis genoodzaakt om een ruimhartig monetair beleid te gaan voeren. Ondanks het opendraaien van de geldkraan, is Draghi somber gestemd over de economie.

Afgelopen december kwam er officieel een einde aan het ruimhartige opkoopbeleid van de Europese centrale bank. Vier jaar lang kocht de ECB staats- en bedrijfsobligaties van Europese bedrijven op, om op die manier de economie te stimuleren. De vraag heerst nog steeds in hoeverre de Europese economie daadwerkelijk heeft geprofiteerd van deze geldinjectie.

Draghi heeft een historische tijd meegemaakt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea and Macrobond, is te zien dat de ECB tijdens de afgelopen jaren de depositorente flink heeft verlaagd. Op dit moment moeten Europese banken zelfs geld betalen om geld bij de ECB te stallen. Op de grafiek is ook het ruimhartige opkoopbeleid in beeld gebracht.

Diverse economen plaatsen nog steeds hun vraagtekens bij het opkoopbeleid van de afgelopen jaren. Volgens sommige economen heeft het opkoopbeleid slechts mondjesmaat de reële economie bereikt. In de tussentijd blijft Draghi somber gestemd over de Europese economie. Zo liet Draghi gisteren nog weten dat de eurozone last heeft van internationale tegenwind. Hij ziet de nodige risico’s voor de wereldeconomie, van toenemend protectionisme tot onzekerheid rondom de Brexit.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>