De aandelenmarkten hebben vooralsnog dit jaar de wind in de zeilen. De afgelopen tijd werden er meerdere keren nieuwe recordkoersen bereikt en de Dow Jones index wist gisteren zelfs te spelen met de grens van 22.000 punten. Ondanks deze euforische beursstemming, neemt de kans op een flinke correctie steeds verder toe.

Meer dan een jaar geleden hebben we voor het laatst te maken gehad met een correctie van meer dan 5%. De huidige reeks zonder een correctie van meer dan 5% is zelfs de langste in meer dan 22 jaar tijd. Ook hebben we al 9 maanden lang geen correctie van 3% meer gezien. Wat dat betreft hebben we op dit moment te maken met een wel heel uitzonderlijke situatie.

Beleggers moeten rekening houden met een correctie

Volgens Ryan Detrick, van LPL Research, moeten beleggers niet denken dat we ook de komende tijd niet te maken zullen gaan krijgen met een correctie. Juist tijdens deze weken van het jaar moeten we immers voorzichtig zijn. Gemiddeld gezien zijn de maanden augustus en september de enige maanden in het jaar waarbij we gemiddeld gezien (vanaf het jaar 1980) bij de S&P 500 index te maken hebben gehad met een daling.

En als we in de maand augustus te maken hadden met een correctieve beweging, dan was het vaak ook goed fout. Op de bovenstaande staafgrafiek is te zien dat we in dat geval gemiddeld gezien te maken hadden met een daling van 4,5%.

Ondanks het feit dat op dit moment alles er nog rooskleurig uitziet op de beursvloer, moeten we rekening houden met een serieuze correctie. Juist in deze tijd van het jaar.