De Aziatische beurzen vertonen een gemengd beeld in aanloop naar de nieuwe onderhandelingen die gevoerd zullen worden tussen de Verenigde Staten van Amerika en China inzake de handelsrelatie tussen beiden naties. De, niet zo bemoedigende, woorden van Trump doen beleggers twijfelen over een goede afloop en vrezen dat China ‘benadeeld’ van de onderhandelingstafel zal vertrekken.

Maar de Aziatische beleggers houden zich kranig, de meeste hoofdindexen kleuren alsnog groen maar het is duidelijk dat ze een afwachtende houding aannemen. Vol spanning wordt er gekeken naar de nieuwe gesprekken tussen China en de Verenigde Staten van Amerika inzake hun handelsrelatie.

Eerder legde Amerikaans president Donald Trump extra heffingen op de invoer van Chinese goederen omdat hij vindt dat de handelsbalans tussen beide landen niet in evenwicht is. Als reactie op de verhoogde importheffingen, voerde ook China extra belastingen in op Amerikaanse goederen.

Twijfel

Volgens strategen wordt het een uitdagende opdracht om de onderhandelingen voor beide landen succesvol te laten verlopen. Zeker omwille van Trump zijn houding tegenover het tekort op de handelsbalans. De Amerikaanse president zei dat China ‘very spoiled’ is en dat hij twijfelt of er een akkoord bereikt zal worden. China moet met 200 miljard dollar aan handelstrafiek over de brug komen om de gesprekken te doen slagen. Dat is ongeveer het verschil in handelsvolume.

We just can’t do that anymore

De toon van Donald Trump, en de woorden die hij kiest, zijn niet bepaald bemoedigend. ‘Spoiled’, ‘ripped off’, ‘doubt’, … het is duidelijk dat hij bijzonder ontevreden is met de manier waarop er nu gehandeld wordt met China. De Aziatische markten zetten zich maar beter schrap.

Bronnen: CNBC

Foto: Flickr