De ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en Chinees president Xi Jinping heeft dan toch geen windeieren gelegd. Beide staatshoofden beslisten tijdens de G20-top in Osaka om de importtarieven tijdelijk niet meer te verhogen en verder te bouwen aan handelsgesprekken. De reactie op de Aziatische markten is alvast positief, veel indexen kleurden donkergroen.

De kans dat de Verenigde Staten van Amerika en China tot een handelsakkoord zullen komen, is afgelopen weekend ietsje groter geworden. Trump en Jinping zijn overeengekomen dat er geen nieuwe importheffingen zullen komen in een poging om de gesprekken opnieuw op te starten.

Een positief weekend dus, en dat is ook te zien aan de Aziatische koerstabellen. De Shanghai Composite wist maandag met 1,96 procent te stijgen. De China A50 index ging met 2,09 procent omhoog en de index in Taiwan steeg met 1,53 procent. Beleggers geloven er alleszins terug in.

Scepsis

Maar niet iedereen is even optimistisch. Verschillende analisten van investeringsbanken vermoeden dat de ‘wapenstilstand’ niet wegneemt dat er nog altijd verhoogde tarieven actief zijn, in principe is er niets aan de situatie veranderd en zullen bedrijven hierdoor niet opeens beter gaan presteren.

Although a worst case outcome has been averted, the threat of tariffs remains and it is unlikely the truce gives much confidence to firms.

Bij Citi verwachten ze dat de ‘wapenstilstand’ het hele jaar nog zal aanhouden en dat er pas concrete stappen gezet zullen worden in 2020. Maar een garantie dat het volgend jaar goedkomt, is er uiteraard niet. Dat betekent dat we minstens nog een half jaar lang met een grote onzekerheid zitten.

In ieder geval, een escalatie blijft dus uit en de handelsoorlog lijkt gestabiliseerd te zijn dankzij de ontmoeting tussen Trump en Jinping. Het is nu dus afwachten hoe de situatie zal evolueren de komende maanden en hoe beleggers en investeerders hierop zullen reageren.

Bronnen: CNBC

Foto: QuoteInspector.com – Flickr – CC BY-ND 2.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER