De beurzen in Azië lijken ‘opgelucht’ te reageren op de zet van de People’s Bank of China om de rentes te verlagen voor bedrijven. Hierdoor kunnen Chinese bedrijven goedkoper lenen en wordt het voor hen interessanter om te investeren. Een maatregel die de Chinese economie zou moeten ondersteunen en stimuleren, beleggers zijn alvast tevreden met de stimulus.

De People’s Bank of China (PBOC) gaat het bedrijven gemakkelijker en goedkoper maken door de rentes te verlagen door middel van nieuwe ‘loan prime rates’. De LPR voor 1 jaar werd verlaagd van 4,31 procent naar 4,25 procent en de 5 jaar LPR naar 4,85 procent. Deze wijziging zou bedrijven moeten aansporen om geld te lenen zodat investeringen niet worden uitgesteld.

The new fluctuating LPR replaces their existing fixed benchmark lending rate. By allowing the rate to float, they are basically allowing interest rates to fall.

‘Opluchting’

Aandelen in Azië reageerden positief op het nieuws. De Shanghai Composite Index ging met 0,31 procent terwijl de Shenzhen met 0,453 procent steeg. In Japan ging de Nikkei 225 met 0,55 procent omhoog, de Topix steeg met 0,81 procent en de S&P/ASX 200 steeg 0,99 procent in waarde.

Ook in Zuid-Korea werd positief gereageerd op het nieuws van de Chinese LPR, de Kospi steeg met 0,89 procent. In Hong Kong was de reactie neutraal, maar dat heeft te maken met de politieke onrust. Algemeen is de reactie positief, de MSCI Azië ex-Japan index ging met 0,4 procent omhoog.

Ook in Australië lijkt het erop dat de Reserve Bank of Australia (RBA) mogelijks stappen gaat ondernemen om de economie te blijven ondersteunen als dat nodig blijkt te zijn. De rentes werden eerder al op het laagste niveau ooit gezet door de rente in juni en juli met een kwart te verlagen.

Bronnen: CNBC

Foto: Max12Max – Wikimedia – CC BY 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER