De Amerikaanse en Aziatische markten zijn de afgelopen tijd onderhevig aan volatiliteit. Maar het zijn de Aziatische markten die waarschijnlijk het onderspit zullen delven, dat beweert althans een expert die de Amerikaanse markten rigider inschat dan de Aziatische markten.

We zien nu al enkele weken bijna niets anders meer, een dalende trend over de gehele lijn met af toe een rebound van de financiële markten. Dat was ook het geval donderdag, toen wisten Amerikaanse aandelen eventjes te herleven terwijl de Aziatische aandelen de handelsdag gemengd afsloten.

Volgens Kathy Lien, managing director bij BK Asset Management, heeft dit te maken met verschillende factoren waaronder het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Hetzelfde scenario doet zich ook voort in Azië, in verschillende landen wordt de rente ook opgetrokken maar met als doel om de respectievelijke munteenheden te beschermen tegen een steeds sterker wordende dollar zodat de economische groei niet in het gedrang komt.

It’s not in an environment of positive growth trend so the pressure will be exacerbated in the emerging markets compared to the U.S. markets.

Sell-off

Lien waarschuwt beleggers dat dit wellicht pas het begin is. Ze verwacht dat dit sentiment nog een tijdje zal blijven duren, zeker als China en de USA in conflict blijven met elkaar. Ze verwacht niet dat er snel een oplossing gevonden zal worden en dus zal de ‘sell-off’ nog een poosje aanhouden.

Ze verwacht ook dat Aziatische aandelen minder opgewassen zijn tegen de druk dan Amerikaanse aandelen. Voornamelijk omdat de export van China en Zuid-Korea rake klappen krijgen door de handelsoorlog en deze economieën dus iets vatbaarder zijn voor de gevolgen ervan.

Er is echter een sprankeltje hoop voor deze situatie, als de Democraten meer controle krijgen in de Senaat tijdens de ‘U.S. mid term elections’ begin november, dan gaat Donald Trump een toontje lager moeten gaan zingen en zal wellicht de situatie tussen de Verenigde Staten en China temperen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere