Iran heeft wraak genomen op de dood van generaal Soleimani door twee Amerikaanse basissen aan te vallen. Eerst werd gezegd dat er veel slachtoffers waren gevallen maar nu blijkt dat de Iraanse aanval eerder symbolisch was en dat er bewust enkel op materiele schade werd gemikt. Aziatische markten veren op na het horen van dit nieuws omdat de spanningen dalen.

Actie reactie, zo kan je het noemen. Na de Amerikaanse drone-aanval op generaal Soleimani, heeft Iran zelf ook een aanval gepleegd op twee Amerikaanse basissen als wraakactie, zonder slachtoffers weliswaar. President Trump reageerde woensdag door te zeggen dat Amerika verder geen militaire acties zal ondernemen en het enkel zal houden op extra sancties voor Iran.

De Aziatische beurzen reageren alvast positief, nu blijkt dat de spanningen toch niet verder oplopen. In Japan ging de Nikkei 225 met 2,31 procent hoger, daarmee maakt het zijn verlies van de vorige sessie meer dan goed. Ook de Topix ging met 1,63 procent hoger woensdag.

Ook elders in Azië gaat het goed op de aandelenmarkten, in Zuid-Korea en Hong Kong gingen de Kospi en Hang Seng respectievelijk 1,63 en 1,35 procent hoger. In China wist de Shanghai Composite Index met 0,91 procent te stijgen terwijl de Shenzhen met 1,75 procent omhoog ging.

Geen escalatie?

De reactie van beleggers en investeerders komt er nadat president Trump heeft gezegd enkel sancties in het leven te zullen roepen in de USA-Iran kwestie. Er komen volgens hem dus geen zware militaire acties waardoor het lijkt dat er geen escalatie komt en dat de gemoederen zullen bedaren de komende weken.

Whilst both the US and Iran had their ‘proportionate retaliation’ for now, we believe that it is in neither side’s interest to escalate further.

Averechts reageren goud en olie ook op de persmededeling van Trump. Beide grondstoffen gingen lager omdat goud en olie net baat hebben bij een escalatie en tumult in de regio. De komende weken zullen duidelijk maken hoe het nu verder moet tussen de USA en Iran.

Bronnen: CNBC

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER