Onlangs lieten wij u weten dat de maand oktober een bijzonder gevaarlijke maand is als het gaat om crashes op de aandelenmarkten. In de top 20 van grootste dalingen ooit (op dagbasis) is de maand oktober 9 keer vertegenwoordigd. Maar, volgens een ander interessant onderzoek is de kans op een crash in oktober dit jaar erg klein.

We hebben een historische maand achter de rug liggen. Nog nooit eerder hebben we immers op maandbasis te maken gehad met een dergelijk lage beweeglijkheid dan waar we in de maand september mee geconfronteerd zijn. En volgens het onderzoek van Sentiment Trader is juist dat een bijzonder positief element.

Lage beweeglijkheid in september? Kans op een crash in oktober erg klein

Op de bovenstaande illustratie is te zien dat een lage beweeglijkheid in september zelden weet te leiden tot grote dalingen in de maand oktober. Indien de gemiddelde beweeglijkheid in de maand september immers uitkwam onder de 0,4% bedroeg de grootste daling in oktober ‘slechts’ -4,3%.  Dat is de laagste daling in vergelijking tot andere categorieën van beweeglijkheid in de maand september. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien dat de grootste dalingen in oktober al min of meer voorspeld werden de maand ervoor door de hoge beweeglijkheid.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat de stieren zich hoogstwaarschijnlijk nog niet al te veel zorgen zullen maken.