Het tijdperk van de ruimhartige monetaire steun lijkt inmiddels definitief verleden tijd te zijn. De ECB en de Fed zijn vorig jaar al begonnen met het afbouwen van het opkoopprogramma en met name de Fed lijkt deze afbouw sneller dan verwacht door te zetten. Voor de beurzen kan er daardoor een uitdagende tijd gaan aanbreken.

Het is geen geheim dat de aandelenmarkten tijdens de voorbijgaande jaren sterk geprofiteerd hebben van de ruimhartige steunmaatregelen van de centrale banken. De beurzen wisten immers de beste zaken te doen tijdens de perioden dat er sprake was van een opkoopprogramma. En dat is ook niet verwonderlijk te noemen, want een aanzienlijk deel van dit geld bleef op de financiële markten hangen.

Beurzen kunnen het lastig krijgen zonder het opkoopprogramma van de Fed

Met name de harde toon van Fed-voorzitter Jerome Powell mogen beleggers zien als een serieuze waarschuwing. Het is goed mogelijk dat de Fed namelijk sneller dan verwacht het opkoopbeleid zal gaan afbouwen en dat er tevens meer en snellere renteverhogingen komen dan verwacht. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er al sinds het jaar 2010 sprake is van een sterk verband tussen de S&P 500 index enerzijds en de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank anderzijds.

Op de grafiek is ook duidelijk in kaart gebracht dat de beurzen het altijd lastig hadden tijdens de perioden dat er sprake was van het voorzichtig afbouwen van het opkoopprogramma. Gezien de plannen van de Amerikaanse centrale bank lijkt het einde van het opkoopprogramma dus het grootste gevaar voor de financiële markten te zijn. Wat het verleden in ieder geval duidelijk maakt is dat de monetaire steun van de centrale banken altijd gunstig was voor de aandelenmarkten. En die tijd ligt nu achter ons.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)